CARTOSAT-1(P-5)

Anasayfa» Sistem » Uydu Görüntüleri » CARTOSAT-1(P-5)

CARTOSAT-1 Hindistan Uzay Ajansı ISRO tarafından kartografik uygulamalar için yapılmış  bir uzaktan algılama uydusudur.. Hint Uzaktan Algılama (IRS) uydu serisinin birincisidir. Kalkış ağırlığı 1560 kg, 618 kilometrelik Güneşe Uyumlu / Sun Synchronous Orbit (SSO) yörüngesindedir.

CARTOSAT-1 elektromanyetik spektrumun görünür bölgesinden siyah beyaz steroskopik resimler alan iki adet Panchromatic (PAN) kamera taşır. Yüksek çözünürüklü PAN kamera görüntülerinin çerçeve genişliği 30 km ve yersel çözünürlüğü 2.5 metredir. Bu kameralar aynı alan üzerinde mümkün olan iki farklı açıdan eş zamanlı görüntü alacak şekilde uyduya yerleştirilmiştir. Uydunun bu özelliği, 3 boyutlu eksiksiz haritalar oluşturma kolaylığı sağlar.Kameraların uydunun hareket yönü doğrultusunda hareket ettirilebilmesi, bölgeden sıklıkla görüntü alabilme imkanı sağlar. CARTOSAT-1 kameralarının çektiği görüntüler sıkıştırılır, şifrelenir, formatlanır ve yer istasyonlarına aktarılır. Görüntüler yer istasyonlarında yeniden yapılandırılır.

CARTOSAT-1 ın çektiği görüntüleri saklamak için ayrıca 120 Giga Bitlik bir belleği vardır. Kayıtlı görüntüler uydu yer istasyonlarının menziline girdiğinde istasyonlara aktarılabilir.

Cartosat-1 elektromanyetik spektrumun görünür bölgesinde (0.5-0.86 mikron) siyah-beyaz görüntüler alan iki Pankromatik (Pan A ve Pan F) kameraya sahiptir. Bu kameralardan Fore +26 derecede, AFT -5 derecede bulunarak stereo görüntü çekimi sağlarlar. Uydu, 2.5m çözünürlükte 10 bit radyometeik çözünürlüğe sahip stereo veri sağlar.

Cartosat-1 uydusu elde ettiği stereo görüntüler yardımıyla Sayısal Arazi Modeli (DEM) oluşturmak için idealdir.

Uydunun stereo çifti 26 km lik şerit genişliğine sahiptir. Uydu ayrıca stereodan farklı olarak şerit genişliği daha fazla olan (wide swath mode) görüntüler de almaktadır. Bu durumda şerit genişliği 55 km olan görüntüler elde edilebilir.


 CartoSat-1 DEM -Ankara, Türkiye (GAF/Euromap):


Cartosat-1 DEM -PAN-F Ortho görüntüsü Giydirilmiş:


CARTOSAT-1 DEM (5m.) - SRTM (90m.) Farkı:


Başlangıç ve Sonlanma Tarihi 2005
Yersel Çözünürlük (m) 2,5
Radyometrik Çözünürlük (bit) 10
Şerit Genişliği (km) 27.5 (S)/55 (M)
Bantlar (µm) 0.5-0.85 (S)
Görüntüleme Sıklığı (gün) 5-23 Gün
Çekim Açıları :      PAN F: 26.5 PAN A:-0.5
Stereo BH Oranı:    0.62

Cartosat-1 Ürünleri

Cartosat-1 Ürünleri

 Cartosat-1 ürünleri iki kategoride incelenebilir:

-          Standart ürün (radyometrik ve geometrik olarak düzeltilmiş)

-          Hassas ürün (orto rektifikasyon yapılmış ürün – sadece Hindistan bölgesi için)

Hassas ürünler orto rektifikasyon edilirken, standart ürünler radyometrik ve geometrik olarak düzeltilirler. Orto rektifiye ürünler, kontrol noktaları ve DEM yardımıyla kameranın eğikliğinden ve arazinin distorsiyon etkilerinden arındırılırlar.

İstenen alana dayalı standart ürünler

Bu ürünler shapefile formatındaki poligonal vektör verileri yardımıyla siperiş edilerek  bölünmüş parçalar halinde (mozaik olmayan) ürünler olarak sağlanırlar. Minimum sipariş alanı 25 km x 25 km olmalıdır. Bu ürünlerin konumsal doğruluğu 250 m’den daha iyidir. AOI (Area of Interest) ürünleri dijital formatta (CD/DVD) teslim edilirler.

Orthokit ürünler

Bu ürünler sadece radyometrik olarak düzeltilirler. Orthokit ürünleri Geotiff formatında görüntü dosyası, kullanıcının daha ileriki işlem adımları için RPC (rational polynomial coefficients) text dosyası ve metadata dosyasıyla birlikte gelirler.

Bu ürünler Yüksek doğruluklu veriler üretmeye yardımcı olur.

Ürün Çeşidi Açıklamalar
Radyometik düzeltilmiş basit stereo
Dağılma düzeltmeleri, çizgi kaybı düzeltmeleri, radyometrik düzeltmeler
Koordinatlandırmış, standart
Sistem bilgisi yardımıyla radyometrik ve geometrik düzeltme
Ortokit ürünleri (mono-stereo)
RPC (Rational Polynomial Coefficients) ile radyometrik düzeltme
Ortorektifiyeli ürünler
SST yazılımıyla TCP ve DEM kullanarak arazi düzeltmesi.