Görüntü İşleme

Anasayfa» Sistem» Servisler» Görüntü İşleme

NIK Sistem 10 yılı aşan deneyimi ile uydu görüntülerinin temini yanında uydu görüntülerinin işlenmesinde de müşterilerine servis vermektedir.

Format Dönüşümü: Sayısal ortamda servis edilen uydu görüntüleri farklı formatlarda hazırlanmış olabilir ve elinizde mevcut olan yazılımlar ile bu verileri açamayabilirsiniz. NİK Sistem bu verileri orjinal formatlarından sizin çalışabileceğiniz uygun formata dönüştürür.

Ortorektifikasyon / rektifikasyon: Uydu görüntülerinin konumsal hassasiyetlerinin (koordinat doğruluğu) arttırılabilmesi için gereken bu işlemler şirketimiz tarafından hassas ve bilimsel kurallarına uygun olarak yapılmaktadır.
Stereo üzerinden DEM (Sayısal Yükseklik Modeli) Üretimi: Stereo özelliğe sahip Aster, Cartosat-1, WorldView-1, WorldView-2, Geoeye, Ikonos gibi uydu görüntülerinden sayısal yükseklik modellerinin üretilmesi
Mozaikleme: Ortorektifikasyonu yapılmış birden fazla sayısal uydu görüntüsü veya hava fotoğrafının mozaik halinde birleştirilerek, renk/ton dengelemelerinin yapılması

Sıkıştırma: Özellikle yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin veri boyutları genellikle GB boyutlarına ulaşmaktadır veya görüntüler mozaiklendiğinde veri boyutu bir çok yazılım tarafından kolayca açılamayacak büyüklüğe ulaşmaktadır. Görüntü sıkıştırması bu nedenle kullanıcının tematik çalışmaların çok büyük kolaylıklar getiren bir uygulamadır. Şirketimiz, sipariş üzerine uydu görüntülerini ecw veya Jpeg2000 formatında sıkıştırılmış olarak servis etmektedir.

Sınıflandırma: Klasik uzaktan algılama işlemlerinden olan bu servis müşterilerimizin vereceği koordinatlı yersel örnek alanlar veya uydu görüntülerinin otomatik olarak belli yüzey reflektanslarına göre gruplanması şeklinde yapılabilir. Corine Classification Tip-I ve Tip-II çalışmaları.

Jeolojik Sınıflandırma: Log resudual & Decorrelation Strech, bant oranlaması veya yüzeyin bazı minerolojik özellikleri ortaya koyacak analizler. Bu yöntemler genellike bitki örtüsünün az veya hiç olmadığı alanlar için iyi sonuçlar vermektedir.


Değişiklik Takibi:
Bir alanın farklı zamanlarda çekilmiş ait uydu görüntülerinin analizi neticesinde zaman içindeki değişimi ortaya koyarak haritalamak. Bu tür bir çalışma için gerekli uydu görüntülerinin öncelikle ilgili uyduların arşivlerinin taranması ve sipariş edilmesi gerekmektedir.