RAPIDEYE

Rapid Eye uydusu üzerinde bulunan Red-Edge Bandı, ticari olarak ilk kez bir uydu üzerinde bulunan bir bant aralığıdır. Bu bant aralığı, klorofil içeriği içindeki değişimlere karşı hassastır. Yapılan çalışmalar bu bandın vejetasyon sağlığının izlenmesi, biokütle içindeki protein ve nitrojen içeriğinin ölçülmesi ve ürün ayırımının daha rahat yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Daha fazla bilgi için:www.rapideye.de

Rapid Eye Veri Formatları:

Level 1B - Rapid Eye Basic Ürün
Radyometrik ve sensör düzeltmeleri veriye uygulanmıştır. Geometrik düzeltme uygulanmamıştır. Veri, NITF 2.0 formatında ve meta dosyaları ile birlikte gelmektedir. Verilerin yersel örnekleme mesafesi (GSD) 6.5m olarak gelmektedir.

Level 2A - Rapid Eye Geometrik düzeltmeli Ürün
Radyometrik, sensör ve geometrik düzeltmeler veriye uygulanmıştır. Fakat pozisyonal doğruluk için yer kontrol noktası kullanılmamıştır. Görüntüler kuzeye dönüşümlü (North-oriented) olarak gelmektedir. Veri, Geotif formatında, meta dosyaları ile birlikte gelmektedir. Veri piksel boyutu 5m. olarak gelmektedir. Radyometrik çözünürlüğü 16bit olarak gelmektedir. Verinin geometrik düzeltmesi sırasında hassas olmayan (coarse) bir sayısal yükseklik modeli (1km. aralıklı) ile uydu pozisyon bilgileri kullanılarak yapılmıştır.

Level 3A - Rapid Eye Ortorektifiye Edilmiş Ürün
Radyometrik, sensör ve geometrik düzeltmeler veriye uygulanmıştır. Veriler yer kontrol noktaları ve DTED Level 1 SRTM veya daha iyi bir sayısal yükseklik modeli ile ortorektifiye edilmiştir. Verilerin 12.7m. CE90’da doğruluk özelliği vardır. Bu veriler için elde edilen iyi doğruluk 1:25000 NMAS standartlarını karşılamaktadır. Veri, Geotif formatında, meta dosyaları ile birlikte gelmektedir. Veri piksel boyutu 5m. olarak gelmektedir. Radyometrik çözünürlüğü 16bit olarak gelmektedir.


Uydu Sayısı :  5
Uydu Ömrü (tahmini) :  7 sene
Yörünge Yüksekliği :  630 km. Sun-synchronous
Ekvator Geçiş Zamanı :  11:00 am (tahmini)
Spektral Bantlar (nm) :  > Blue 440 - 510 nm
> Gren 520 - 590 nm
> Red 630 - 685 nm
> Red Edge 690 - 730 nm
> NIR 760 - 850 nm
Yersel Örnekleme mesafesi (nadir) :  6.5 m
Piksel Boyutu (ortorektifiye edilmiş) :  5 m.
Çerçeve Genişliği :  77 km.
Uydu üzerindeki Veri Saklama Kapasitesi :  Her yörünge geçişi için 1500km’lik veri toplama kapasitesi
Yeniden geçiş zamanı :  5.5 gün (Nadir) , Hergün (Off-nadir)
Görüntü çekme kapasitesi :  4 Milyon km2 /gün
Dinamik Aralığı :  12 bit



RapidEye’ın Urfa’dan almış olduğu bir görüntü


Soldaki görüntüden alınmış detaylı bir kesit

RapidEye’ın Antalya’dan almış olduğu bir görüntü

Soldaki görüntüden alınmış detaylı bir kesit