ALOS-3

ALOS-3 diğer ALOS uydularına kıyasla daha yüksek performansa ve daha büyük bir sensöre sahip bir uydu olup; geniş çerçeve alanı (70 km), gelişmiş uzamsal çözünürlüğü (0.8 m) sayesinde  sürekli olarak sadece Japonyayı değil, aynı zamanda küresel olarak alanlarını da gözlemleyebilecek bir sistem inşa etmek üzere tasarlanmıştır. Alos-3, hızlı ve zamanında görüntüler elde eden bir sistemdir. Afet öncesi ve sonrası zamanlarda toplanan verilere dayanarak, uydu, ülkelerin ve belediye hükümetlerinin afet önleme ve hazırlık faaliyetleri için zorunlu araçlardan biri olmayı hedeflemektedir.

 Uydu tarafından elde edilen verilerin, Japonya ve gelişmekte olan ülkelerdeki jeo-uzamsal bilgilerin incelenmesine ve güncellemelerine katkıda bulunması ve gözlem kabiliyetleri ile kıyı ve arazi çevresel izleme ile ilgili araştırma ve uygulamaların yapılması gibi çeşitli alanlarda da yararlı olması beklenmektedir.

ALOS-3 ÇEKİM MODLARI

1

Şerit (Strip-map)

Uydu normalde strip-map modu olarak 70 km genişlikle ve 4.000 km boyunca çekim yapabilmektedir. Çekim sıklığını arttırmak için, okyanus üstlerinde görüntüler cross-track yönünde 25 dereceden daha az işaretleme açısıyla çekilecektir. (GSD <1m).  

2

Nokta Atışı (Point)

Kullanıcının belirli bir yer noktası veya ilgi alanı (AOI) var ise, uydu  60 dereceye kadar, noktalama özelliğini kullanarak orada çekim yapabilir. Bu mod, örneğin doğal afet izleme için kullanılacaktır.

3

Yön Değiştirmeli
(Direction changing)

Uydu, nadire göre her yöne 60 dereceye kadar noktalama kabiliyeti ile herhangi bir noktayı gözlemleyebilir. Japonya durumunda, istek alındıktan sonra 24 saat içinde etkinleştirilebilir. Bu mod, büyük doğal felaketler meydana geldiğinde kullanılır.

4

Geniş Alan 
(Wide-area)

Bu mod, uydunun tek yörünge geçişinde 200 km (along-track boyunca) x 100 km (cross-track yönünde) lik geniş bir alanı kapsayabilir. Bu aynı zamanda büyük doğal afet olduğunda da kullanılacaktır.

5

Stereoskopik (Stereoscopic)

Stereo-çift görüntü elde etmenin iki yolu vardır: 1) tek yörünge üzerinde veya  2) üç gün aralıklı dik (nadir) ve geri doğru (backward) iki strip-map çekimini birleştirerek elde edilir. Ancak 1.yol arazi verisi bilgisini üretmek için yeterli taban-yükseklik oranı (B/H) sağlamayabilir. 2. yol ile avantajlı olarak, uygun B/H oranı ayarlamak mümkündür ve geniş alanlar üzerinde görüntü elde edebilir. Bununla birlikte, bu durum, hava şartlarına, yani bulut örtülerine bağlı olarak kısa sürede başarılı stereo görüntüler elde etmeye imkan sağlıyacaktır.

Kaynak: Jaxa


OPTİK UYDULAR ARASINDA BAND ARALIĞI KARŞILAŞTIRMALARI (GÖRÜNÜR-YAKIN KIZILÖTESİ)




ALOS-3 TEKNİK ÖZELLİKLER:

Uydu Tipi

Elektro-Optik

Uydunun Atılış Tarihi

Planlanan tarih 2020

Yörünge Tipi

Güneş senkronize

Yörünge Yüksekliği

669 km (ekvatorda)

Geçiş Sıklığı

35 gün (Alt döngü 3 gün)

Sensörler

Geniş alan ve yüksek çözünürlüklü optik görüntüler (WISH)

Çift frekanslı kızılötesi sensör (hosted playload)

Uzamsal Çözünürlük

Pankromatik band (WISH) : 0.8m

Multispektral bandlar : 3.2m (6 band)

Spektral Çözünürlük

Band 1 0.40-0.45µm (Coastal)

Band 2 0.45-0.50µm (Mavi)

Band 3 0.52-0.60µm (Yeşil)

Band 4 0.61-0.69µm (Kırmızı)

Band 5 0.69-0.74µm (Red-edge)

Band 6 0.76-0.89µm (Yakın Kızılötesi)

Dinamik Aralık

11 bit/piksel

Çerçeve Genişliği

70 km (nadir)

Tasarlanan Ömrü

>7 yıl